www.guteinfo.com
Försköna Visby
Kåseri, Visby socken


Det här kortet från 2002 är taget bara för att försöka illustrera något. Visby är nog Sveriges vackraste stad om man med Visby avser 100 meter utanför ringmuren och ner till stranden. Somliga ställen ser dock för sorgliga ut.

Ovanvisade hål i muren kallas Skolporten och tornet kallas Kvarntornet (Kvänntonne). Vi kan börja med tornet, det enda runda tornet i hela ringmuren och som väl har fått sitt namn från någon kvarnverksamhet av något slag.

- Riv taket på tornet! Det ser för sorgligt ut. Hur man än vrider och vänder på det så är det fult.

Vem som helst kan se att Skolporten bara är en bit av muren som har rasat eller rivits och sen har man bara fortsatt att använda detta.

- Fixa till det!

Även om de styrande tycks ha svårt att begripa varför folk åker till Gotland så kan man inte påstå att skyldigheten att bevara ett världsarv (som Visby är) innefattar någon slags skyldighet att bevara sånt som är dumt.

Vidare läste vi i tidningen att någon föreslog (det kan ha varit DBW) att man skulle ta bort alla vägskyltar från staden innanför murarna eftersom de är så fula och låta högerregeln gälla fullt ut.

- Bra!

Om man har råd och lov att förstöra Almedalen med kongresshallar och annat, så borde man kunna få låna en grävmaskin därifrån och åtminstone riva taket på Kvarntornet.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com