www.guteinfo.com
Vendeltida solur
Platser, Anga socken


- Är det uppenbart eller inte?

Vid Trullhalsar i Anga återfinns denna stenformation. Det kan vara en grav, en domarring eller nåt åt det hållet. Eller är det ett vendeltida solur?

Vendeltiden inföll före vikingatiden och har sitt namn efter gravar i Uppland, där man funnit rikt gravgods. Ibland läser man att det var under denna tidsperiod som allting tog fart (i stället för vikingatiden alltså) men hur därmed förhåller sig är bara gissningar.

Vendeltiden på Gotland kanske kan sägas utmärkas av kolonier i Balticum och i många andra länder samt att gutarna började lagra silver under husen i slutet av tidsperioden.

Det är värt att ta sig en titt på Trullhalsar och i förbigående kanske vi skall tala om att det finns en mycket större domarring på platsen. Ovanstående är nog något annat än just en sån, men vaddå?

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Från Visby ta väg 147, nästan framme i Slite så ta höger väg 146 mot Gothem (eller kanske står det Anga eller Kräklingbo på skylten), kör till du ser skylten ner till Trullhalsar - det är nog 1,5 eller 2 mil på väg 146.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com