www.guteinfo.com
Gamle hamn i Ljugarn
Fiskeläge, Ardre socken


Ännu finns lite kvar av Gamle hamn i Ljugarn, som ligger vid badstrandens södra ände där stenhäll tar vid; länningarna på bilden ovan.



Och så här ser Gamle hamn ut på lite avstånd.



Tar man ett kort åt andra hållet så breder den härliga sandstranden ut sig tämligen långt. Är du och badar i Ljugarn så ser du Gamle hamn, det är lätt att hitta.



Ljugänningarna (Ljaugenninga) - folk boende i Ljugarn - hade sitt fiskeläge här ända fram till 1933; hamnen ligger nerför backen bakom det vita huset.



En bild uppifrån den lilla bakom hamnen, på stenhällarna. Det finns inga spår efter kajer eller någon mer avancerad hamnanläggning. Det finns några bilder på hur det en gång tog sig ut på Jan-Folke Fernholms på sida om Gamle hamn.



På andra sidan hamnen tar klippor vid och det går väl att gå runt hela udden ner till den nya hamnen som var så pass djup att lite större båtar kunde lägga till och lasta kalk, timmer och annat; denna hamn kallas Nybroen och var i 1800-talets början lika välanlöpt som betydligt större hamnar på Gotland.

Och trots att lejonparten av folk som bor i Ljugarn är ardrebor så höll uppsocknes folk i Ardre till borta vid fiskeläget i Vitvär, som har en längre och bra mycket häftigare historia med vikingar, Kaupungs slott och annat. Och kanhända har också fiskeläget Langbjänne på andra sidan udden i Alskog det också.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com