www.guteinfo.com
Gotlands flora
Flora, Annorstädes socken


Gotland har en natur som är älskad av många. De flesta gutar vet väl inte så noga om rikedomen, det mesta tas som självklart, medan botanister kryper i ängar och skogar i hopp om nya arter. En och annan besökare som kikar efter förundras och påpekar att artrikedomen är enastående.

Den svenska allemansrätten är en glädje. Du får kolla in, promenera, sätta dig på knä med förstoringsglas och titta, men du får inte förstöra växande gröda, tassa omkring i trädgårdar och sånt. Du måste bära dig åt som folk! För Gotlands del bör du tänka på att våra ängar är växande gröda. Var försiktig!

Också rikedomen på blomster förleder en och annan. Alla vilda orkidéer är fridlysta, samtliga, varenda en! Och växer de inte redan hemmavid så kommer de inte att göra det nu heller.

En roligare sak är att man får plocka blåsippor på Gotland (dock inte för försäljning). Men du får emellertid inte dra upp rötterna, och kanske försöka plantera dem annorstädes. Det är bara själva blomman du får plocka, att ställa i en äggkopp på bordet eller så.

Hur många växter som är endemiska - bara finns på Gotland - vet jag inte, ett antal, men det är å andra sidan sånt som experter håller reda på. Här vill vi bara att du skall ta dig tid att knalla ut i en av våra ängar och titta lite grann, du kommer inte att ångra dig. Du behöver inte ha någon flora med dig, den kommer att finnas där i alla fall, och om du kikar och tänker lite grann på vilka träd som finns, hur höga de är och sånt, så kommer du snart att inse ett och annat.

Till rariteterna, säger Gotlands Länsstyrelse, "hör bergskrabba och våradonis som minner om en varm forntid", vackert skrivet, och att av Sveriges 46 orkidéarter finns 36 stycken på Gotland.

Det finns många beskrivningar av Gotlands natur och flora, många som är förälskade - här är en från Hakvin Spegel. Den bästa finns måhända på skylten till ett änge i Bäl:

Älska i änget varsamt!

/text Bernt Enderborg, illustration Lotta Ingelse
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com