www.guteinfo.com
Kyrkbinge vattensåg
Platser, Gothem socken


Gothem Hembygdsförening har restaurerat Kyrkbinge vattensåg för envar kulturintresserad att fundera över tider som inte är så långt borta.

Bäcken vid Kyrkbinge vattensåg i Gothem

Man vet inte när den första kvarnen uppfördes på platsen men informationsskylten från hembygdsföreningen säger att 1653-års revisionsbok för Gotland antecknar en "miöhl och sågeqwarn i Kyrckemyråå".

Hyvelbänken i Kyrkbinge vattensåg

Hyvelbänken är skänkt av Gösta Wahlén från Lärbro, säger Gothems hemsida, samt att den har ägts av bröderna Graham.

Kugghjul av trä vid Kyrkbinge vattensåg

Det finns allehanda kugghjul och grunkor inuti sågen. Hur gamla saker är vet jag inte men att det är gediget hantverk är lätt att se.

Ränna inomhus vid Kyrkbinge vattensåg

Riktigt vad alla konstruktioner skall vara bra för kan inte en amatör avgöra, men det kan vara bra att känna till att Gotland alltid har exporterat virke. Linné såg t ex 1741 på sin Gotländska resa stora upplag av balkar i Kappelshamn, och säkert har folk i Gothem sålt allehanda trävaror i långliga tider eftersom det finns gott om bra skog i trakterna.

Kugghjul, Kyrkbinge vattensåg, Gothem

Vattensågen är intressant att stanna till vid och få del av vad man kan kalla såväl närhistoria som från de närmaste århundradena. Och dessutom ligger Storsund och Agbod fiskeläge på samma väg.

Vill du se fler vattensågar så klicka här.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com