www.guteinfo.com
Hönsen i Hablingbo
Skulptur, Hablingbo socken



En höna med kycklingar brukar i den kristna symboliken representera Jesus och hans lärjungar läser jag i boken symboler av J.C. Cooper. På den berömda nordportalen å Hablingbo kyrka finns emellertid inga kycklingar utan endast tvenne hönor. Vad i hela fridens namn gör de där?

Hela fältet handlar om brodermordet, då Kain slog Abel i skallen och på så sätt mördade honom (profant sett går berättelsen ut på att fattigt folk inte skall vara avundsjuka och ta av dem som är givet - det där skulle Nietzsche ha gillat - medan religiöst folk hellre talar om att synden kom in i världen bl a genom detta första mord och stundom åter om att man skall ta hand om sin broder). Det ser ut så här och återfinns alltså i Hablingbo på Lejonporten:

Brodermordet i Hablingbo

Vi har tidigare talat om att folk i Hablingbo mera är att likna vid idel stinkande getabockar, tycker folk från Gävle, varför hönsen i det högra hörnet inte gärna kan vara någon slags symbol för vad folk i Hablingbo hade för sig när det hela begav sig.

Såna här dörröverstycken kallas tympanon på lärt språk. Hela porten, säger fil. Dr. Bengt G. Söderberg i översiktsboken "Kyrkorna på Gotland", utgiven av Gotlandskonst AB, stämmer så väl överens med katedralbygget i Lund att han påstår att den som har gjort porten har fått sin utbildning därstädes (det tror jag inte på) samt varit verksam vid flera ställen i Skåne, t ex på dopfunten i Tryde.

Ett lejon från Lejonporten i Hablingbo

Här är ett av de lejon vars kamrat sitter på andra sidan porten och vaktar ingången till Herrens hus; det andra lejonet finns på sidan om Lejonporten. Den mästare, eller bildhuggarverkstad, som har åstadkommit skulpturerna och denna tympanon kallas "Magister Majestatis Domini", eller bara Majestatis, efter huvudmotivet i hans skulpturer: den majestätiskt tronande Jesus.

Åter till hönsen
Frågan är förstås vad hönsen har att göra i Hablingbo. Lärt folk säger att den kyrka varifrån portalen kommer är byggd i mitten av 1100-talet, en romansk stenkyrka som efterträdde den stav- eller träkyrka som stod där redan 1050, se kyrkornas ålder, ungefär samtidigt med att Hailka (Helge?) försvann på viking i väster; se också Detalj från ett vikingaskepp.

Den lärde Söderberg, som nämnts ovan, säger att hönsen kommer från en arabisk version av samma legend, dvs brodermordet, och därmed hänger det alltså samman.

- Tänka sig, arabiska legender på våra kyrkor. När du besöker Nisseviken för att bada i Gotlands varmaste vatten, passa på att svänga införbi kyrkan och ta dig en glutt.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Väg 140 till Hablingbo, omkring 6 mil.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com