www.guteinfo.com
Tutens eller Masrebodar fiskeläge
Fiskeläge, Lau socken


Strax förbi badplatsen vid Lauviken i soluppgångens land ligger fiskeläget som i nutid skall heta Tutens fiskeläge eftersom det ligger på en udde som sedan gammalt kallas Tuten. Det är möjligt att undertecknad är dåligt uppdaterad men jag har aldrig hört något annat namn än Masrebodar (Masarbodar), vilket nog kommer sig av gårdsnamnet Mattsarve i Lau (vi säger förstås inte Mattsarve).



Det är väl mestadels lokalt folk som sysslar med fritidsfiske - flundror, strömming och måhända torsk - eller emellanåt bara andas.



Tuten är väl kanske inte något kulturhistoriskt som Tomtbod i Burs men en och annan vy är vacker och environgerna är natursköna.



Ungefär 15 bodar i gott skick - de små byggnaderna heter bodar, inte stugor - både gamla och nya tämligen långt inne i den vida Lausviken. Förresten, om en gute i trakterna av någon anledning nämner ordet Tuten för dig så sägs: Tutn.



Nere vid havet ser du i söder Nyen, som det står på kartan, eller "Nöu" eller nåt åt det hållet som folk säger, vilket är den backe varpå fiskeläget Brändu ligger; Nöus högsta punkt kallas förresten örnkull (arnkull) och på vars västra sida Amynde ligger, se Ormkvinnans barn.

Åt norr ser du hur vackra Ljugarn tittar fram på sin ljusa udde. Där återfinns allt som en Gotlandsbesökare kan tänkas behöva: affär, badplats, boende, kiosk, restaurang osv. Kör du mellan Masrebodar och Ljugarn så passerar du förresten Gålrum där du också gott kan stanna till en stund.

- Nä, det går inte att hyra en stuga där.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com