www.guteinfo.com
Hans Kroks kors i Dalhem
Historia, Dalhem socken


I april 1430 skulle kyrkoherden i Dalhem, Hans Krok, kliva över en tun (gärdsgård heter det väl på svenska) alldeles bakom kyrkan i Dalhem. Han kom upp men trillade död ner på andra sidan. Om jag minns rätt så är det prosten över Medeltredningen Hans Nilsson Strelow som berättar detta i sin Guthilandiske krönika anno 1633.

Korset hittar du alldeles öster om kyrkan på väg mot Hörsne - vägen kallas Näsungs broar om det kan intressera. Lite längre fram längs vägen ligger förresten den gamla lanthandeln vid Dune, en lanthandel så som det såg ut en gång i världen, se Dunbodi - Lanthandelsmuseum.

På andra sidan Visbyvägen i Dalhem, vid skolan, alldeles nordväst om kyrkan (tornen återfinns alltid i väster) står också några stenkors från svunna tider, men riktigt vad de gör där vet jag inte i skrivande stund. Kanhända har du läst om stenkorsen i Boge och Rute, som ju sägs ha rests till minne över brudar som red ihjäl sig på väg till sitt eget giftermål i kyrkan. Sånt behöver du inte tro på.

Dick Vase säger förresten i sin ovanliga bok "Människornas Visby" att Krok var barnfödd i Visby och att han bröt nacken, men varifrån han kan ha fått det är inte gott att veta (av någon anledning så finns notisen under Visbys historia).

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com