www.guteinfo.com
Dopfunten i Barlingbo
Skulptur, Barlingbo socken


Barlingbo socken ganska mitt på Gotland har inte mängder med sevärdheter från långt flydda dar, åtminstone inte ovan jord, men å andra sidan finns där en av de största. Konstprofessorn Roosval menade nämligen att dopfunten i kyrkan är ett av den svenska medeltidens främsta konstverk. Dopfunten är huggen på 1100-talet i ett block av sandsten. Fundamentet är dock tillkommet senare och av kalksten.

Dopfunt, medeltid, Barlingbo socken

Dopfunten, cuppan, indelas i fyra fält av stående figurer. Ovan visas den ängel, bebådelseängeln Gabriel, som kom och talade om för Maria att hon skulle föda en son. Det där med jungfrufödsel är väl rätt svårbegripligt i våra dagar, men kanhända är det som Storinkvisitorn säger i Bröderna Karamazov att mysteriet är nödvändigt.

Dopfunt, medeltid, Barlingbo socken

Här är en annan avdelare. Man är dock inte riktigt säker på vad det är för figurer det där, det antas dock vara Anna och Joakim, Marias föräldrar. Här visar jag bara huvudena därför att kikar du på Annas gloria så ser du runor. Det står nämligen här och var vem som avbildats på dopfunten. Ovanför detta människopar kan man dock bara läsa runorna m och a: ma.

Dopfunt, medeltid, Barlingbo socken

I ett av fälten mellan avdelarna/figurerna visas symbolen för evangelisten Johannes, de andra fälten har andra evangelistsymboler (Matteus en bevingad människa, Markus ett lejon, Lukas en oxe och Johannes en örn). Lägg märke till runorna ovanför örnens huvud (iohanes).

Om jag minns rätt så kommer den runkunnige att upptäcka att den som knackat in runorna nog har förväxlat ett par namn, men det kan väl vara desamma. På sina ställen har den grå färgen varav funten någon gång täckts flagnat varför det syns ett underliggande mönje- eller tegelrött färglager. Andra färger som upptäckts är grön, guld och blått.

Dopfunt, medeltid, Barlingbo socken

Den korsfäste fungerar också som en avdelare mellan symbolfälten för evangelisterna.

Dopfunten i Barlingbo ger besökaren ett och annat att fundera på men också ett av medeltidens främsta konstverk. Väl värd att beskåda i lugn och ro av alla med konstintresse. Vi kan väl också säga att det är på 1100-talet då dopfunten tillverkades som det antas att kristendomen antogs som statsreligion på Gotland. För inte så många år sen sades det att vikingatiden tog slut anno 1066, då slaget vid Hastings stod, men saklärt folk säger att det inte går att upptäcka något radikalt kulturskifte vid tiden i fråga, varför vikingatiden numer förlängs ända in på 1100-talet.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com