www.guteinfo.com
Eisläggar
Kuriosa, Roma socken


Vid 2003 års Roma marknad hade Roma If en liten lokal öppen där man visade upp allehanda troféer och dylikt bl a ovanvisade eisläggar. Mångahanda skrinnare från Gotland är nog inte allmänt kända. Håkan Loob är väl mest känd, en överdjävlig man som nuförtin jobbar med någonting inom Färjestad men som har spelat för Roma If en gång i världen. Men åkt skridskor har gutarna gjort sen hedenhös. På bilden ovan visas ett par eisläggar, en typ av skridskor gjorda av ben från nötkreatur som användes redan på vikingatiden. Och innan de stora utdikningarna av de gigantiska myrarna i slutet av 1800-talet kunde man nog vintertid färdas ungefärligen dit man ville på eisläggar - det fanns vatten och vattendrag överallt på Gotland.

De hade flera olika skridskor från olika tidsepoker, järnmojänger från 1700-talet osv. Man får väl ringa till Roma If om man är intresserad.

Det är förresten rätt kul att vi har en idrottsklubb på Gotland som heter Roma. Namnet är gammalt som gatan och namnforskarna är inte riktigt säkra på varifrån det kommer. Kanske från ett gutnisk ord, räum, som betyder rum, plats eller så, eller möjligen från Italien, se sidan om vad ortnamnet Roma kan tänkas komma ifrån.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com