www.guteinfo.com
Medeltida gårdsport i Garde
Historia, Garda socken


Också i Garde finns en medeltida gårdsport bevarad, som i bl a Hejnum, Tingstäde, Vamlingbo. Den i Garde finns strax bredvid kyrkan och leder in till Prästgården.

En stiglucka vid Garde kyrka

Garde kyrka är lite speciell, förutom att det är en av de äldsta stenkyrkorna och har unika målningar, ty det finns en stiglucka i varje väderstreck på kyrkogården; den västra har också tjänat som sockenmagasin. Stigluckan i öst på bilden ovan.

Garde kyrka med stigluckor

På bilden ovan ser du den stiglucka som har varit sockenmagasin framför kyrkan - till väster om kyrkan då tornen alltid står i väster - men du ser också två andra stigluckor, den södra och den östra; den norra är likadan som dessa två.

Igenmurad dörröppning på prästgården i Garde

Om du kikar på den medeltida gårdsporten vid Prästgården i Garde så kommer du att se den igenmurade dörröppningen på husen och möjligen förledas att tro att också detta är medeltida, men så är inte fallet utan Prästgården byggdes i sin helhet om 1862 efter beslut på sockenstämman. En prästgård uppfördes dock vid pass år 1300, men vad som föregått denna är det ingen som vet - en del av tornet och taket i långhuset som ligger kvar är ända från 1100-talet, nåt måste väl prästen ha haft också under denna avlägsna tid.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com