www.guteinfo.com
Barlastkajen, Balarn, Balan
Stränder, Klinte socken


Vid den gamla barlastkajen, som kallas Balarn i folkmun, fick många ungar mellan 1920 och 1950 lära sig simma, se Svanborgs Klintehistoria.

Barlastkajen i Klintehamn, Balan

Ett mål, säger Svanborg, var att kunna simma ut till Galten, som stenen på bilden kallas, 25 meter eller så ut från bryggan.

Balan, badplats i Klintehamn

2015 började Klintetraktens framtid, en förening för utveckling, att restaurera den gamla badplatsen så nu kan folk återigen ta sig i dopp och vara lite nostalgiska, som Ingrid, där du också får reda på varför det heter Barlastkajen. Hos Skeppare Nyman kan du läsa hur det gick till att lasta virke En sommardag; virke lastas också i våra dar, fast inte i denna vik.

Barlastkajen i Klintehamn, Balan

Nu finns det en liten sandkant, en gräsplätt att sola på och en brygga. Det återstår några betongfundament att lägga bryggor på men jag vet inte om allting kommer att byggas ut.

Barlastkajen i Klintehamn, Balan, Balarn

Det finns ett bord och ett par bänkar att njuta kaffekorgen strax efter parkeringen.

Barlastkajen i Klintehamn, Balan, Balarn

Havet! Balan är måhända inget för den soldyrkande massan men för ungarna och en avkylning är det säkert alldeles utmärkt. Det finns förresten ett sådant ställe på hamnen också, se Klintehamn hamnbad.

Korten är tagna den 5/9-2015, ifall du undrar varför ingen badar. De var nog på marknad i stället, se Årligen återkommande evenemang och Havdhem marknad 2015.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com