www.guteinfo.com
Upp och hoppa bror
Magiska Gotland, Ardre socken


Kortet ovan är en detalj från en kopia av en bildsten som står vid bygdegården i Ardre socken. Bildstenen är daterad till mellan år 700 och 800 efter noll, som den Jesusreducerande Encyclopedin skulle ha sagt det.

- Kan Du gissa vad forskarna tycker att detaljen föreställer?

Kan det vara en uppvridbar väckarklocka? En sputnik? Det kanske är en rymdfarkost som besökt jorden pluskvamperfekt. Ett sånt där tefat som visar sig för någon tant i Norrland och som en rikoschett försvinner ut i världsrymden igen: Gaziiiiing!

Eller är det månne något slags hus? Dörrar?

Det sistnämnda börjar likna nåt, skulle forskarna säga, eftersom de emellanåt menar att bilden ovan föreställer Valhall. På just den här bildstenen så återfinns bl a också en man som rider på en åttafotad häst, och det sägs att han som död båtledes farit över till andra sidan och där blir hämtad av Odens häst Sleipnir som skall bära honom till Valhall.

Visst låter det häftigt med Oden, Valhall och så, men det är väl också helt okej att ha 1300 år gamla bilder på våra hus. Och varför den enda förekommande monumentalkonsten i Norden från forntiden skall förminskas av 500 år yngre isländska sagor övergår mitt förstånd. Därtill var gutarna förmodligen inte några vilda vikingar, som svearna inbillar sig att de var, utan mestadels fredliga handelsmän som hellre använde våg än vapen.

Bildstenarna är alldeles förfärligt häftiga. De rockar fett, tror jag att man kan säga.

Ps. För de som inte vet vad pluskvamperfekt betyder så sägs i Gernandts Konversationslexikon från slutet av 1800-talet att det är: "den tempusform, som uttrycker ett förflutet eller fullbordadt i förhållande till en tidpunkt i den förflutna tiden". Ds.

- Öhhh…

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com