www.guteinfo.com
Kajsartornet
Ringmuren, Visby socken


Kajsartornet byggdes antagligen samtidigt med muren och är möjligen därför det äldsta tornet i ringmuren. Ursprungligen var det högre, sägs det på därstående informationsskylt, minst fem plan. Det har inga skyttespringor men väl ljusgluggar.

Tornet var fängelse i hart när 200 år, från slutet av 1600-talet till 1850, där har alltså mången gute avtjänat ett hårt straff. Tornets namn, Kajsarn, är förresten medeltida. Latinare och historiskt intresserade kan tänkas tycka att det är skojigt att Julius för en gång skull har fått sitt namn någorlunda korrekt uttalat.

Kortet är taget från ringmurens utsida.



På kortet från insidan av ringmuren syns de kvarstående våningsplanen bättre. Trapporna leder upp till tornets inre varför det är möjligt sommartid att få sig en glutt.

Det är spännande miljöer, skräckinjagande, och långt äldre än Glimmingehus och sånt där. Det kan inte ha varit för nådigt att avtjäna straffet vintertid i detta fasans torn.

Om du besöker Visby i månaden juli och kikar på Kajsartornet så har du förresten hela Julius Caesars minne och namn framför dig, ty månadsnamnet juli är efter honom och alla världens kejsare har också burit hans namn.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com