www.guteinfo.com
Kuttu, Kutkäldu
Platser, Tingstäde socken


Det gamla namnet på källan, Kuttu, är tydligen så stötande att man ändrat detta på skyltarna till Kutkäldu, som väl är lite missvisande eftersom någon kut, sälunge, nog aldrig har lögat sig där.

Kutkäldu, Tingstäde

Det är Tingstäde hembygdsförening som har snyggat till området, och håller det snyggt, varför det hela känns som ett svalt litet rum en bit ner i skogen. Det finns några bänkar för den medtagna matsäcken och många stärkande andetag.

Kutkäldu, Tingstäde

Vattnet kommer från nog från Tingstäde träsk och går måhända via Furubjärsån genom den sköna parken mitt i Tingstäde. Ån försvinner emellertid ner i slukhål en bit in i skogen bakom Polhemsgården varefter ett av de ställen där vattnet dyker upp igen är Kuttu; jag tror att det går en stig från Polhemsgården till källan.

Kutkäldu, Tingstäde

Guteinfo besökte källan i gråväder den 16/10-2013 varför grönskan mattats av och bilderna inte något vidare - vi kommer att ta bättre bilder vid tillfälle.

Kutkäldu, Tingstäde

Förr i världen fanns en bro över själva källan där kvinnorna i trakten tvättade mattor och annat, och som en påminnelse härom finns tvättattiraljer i ån. Det ligger förresten en stor kattskalle alldeles bredvid, om du råkar gilla fossil.

Kutkäldu, Tingstäde

Bäcken efter källan leder vattnet ut till Elinghems myr och ändar i Ihreviken.

Kutkäldu, Tingstäde

Det finns en skylt kvar där källans folknamn anges; det gamla gotländska ordet kuttu betyder det hemliga stället på kvinnor. Ordet är måhända inte gångbart i nutida marknadsföring, varför man kanske inte bör skriva att Kutkäldu är en av moder Jords glada tankar, men att källan är skön måtte väl få sägas.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com