www.guteinfo.com
Lärbro kyrka
Kyrka, Lärbro socken


Lärbro kyrka är en av Gotlands största och är karaktäristisk med sitt oktogonformat torn (Helgeandsruinen i Visby har också den ovanliga formen). Kyrkan har en rikt huggen västportal.

Kor och långhus är från 1200-talet. Rester från en 1100-talskyrka återfinns i nordportalen samt i sakristitympanon.

Vi skall lägga till att tornet som ser krenelerat ut ursprungligen var högre. Det skadades vid en storm 1522 så svårt att den översta våningen togs bort varför man nu använder kastalen bredvid som klocktorn.



Kalkmålningar 1200-tal. Altarskåp 1400-tal. Dopfunt 1600-tal. Predikstol 1718.

Medeltida stol i Lärbro kyrka

Stolen från 1200-talet hade Birger Jarl kunnat sitta i om han besökt Gotland (vi vet inte om han var här). Hans bror var dock biskop i Linköping och därmed Gotlands biskop varför han måste ha varit på Gotland - visitationer, invigningar och annat sånt - och kanhända han satt och vilade benen ett slag i denna stol.

Kastalen i Lärbro

Den vikingatida kastalen står alldeles bredvid kyrkan; den är från 1000-talet. Israel Kolmodin, som skrev skolavslutningspsalmen Den blomstertid nu kommer brukade promenera från prästgården förbi Ganns kyrkoruin till Hångers källa. Han inspirerades därvidlag, och kanske bidrog kastalen till stämningen.

- Ja, det var vikingar som byggde kastalen. Häftigt?

Vill du veta lite att kika på så se sidan om Digerdöden - ett straff från ovan.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Väg 148 till Lärbro
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com