www.guteinfo.com
Etelhem kyrkäng
Ängen, Etelhem socken



Några hundra meter från kyrkan i Etelhem ligger tillhörande änge. I änget växer både ek och ask, skogsnävan är grann och ramslöken doftar ljuvligt.



Etelhemsborna har klippt sig en stig för en rundtur i änget före slåttern. Och det är bra, väldigt bra rent av. Änget är nämligen frodigt och man skulle gå i meterhöga gräs och blomster om inte stigen fanns.

Stigen kan man börja utifrån vägkanten, där parkering för bilen finns samt en informationstavla med lite av varje, och ta sig en sväng i det vackra änget.

Folk i Etelhem vill alltså själva kunna njuta den enorma blomsterprakt som årligen frambringas i änget, men stigen är nog en inbjudan till alla vägfarande att hämta andan och låta Gotland ingjuta lite glädje i trötta fötter.



Smörblommor förekommer i en hel radda olika varianter, och oftast brukar vi inte ta med dem på bild eftersom mängderna är så överväldigande att hela fält färgas gula.

Det är alltså inte en gul blomma lite här och där, det är frågan om kubikmeter smörblommor. Kolmodins "Dem blomstringstid nu kommer" innehåller ju bland annat en önskan om att fotspåren skall "drype av fetma" och då kanske smörblommor kan vara något.

Margarin är inte en sekin bättre säger äntligen forskningen. Och kom ihåg att skolavslutningslåten "Den blomstertid nu kommer" inte alls handlar om blomster i sig utan Israel Kolmodin skrev om blomstringstiden, se Hångers källa, vilket nog är en omskrivning av den vårliga explosionen på Gotland.



Ramslök, akleja, svinrot, höskallra och vanliga ängsorkidéer är andra blomster som växer i det frodiga kyrkänget i Etelhem.

Såna här askkoppar hittar Du förstås inte i Etelhems prästänge utan det får bli en liten promenad bort till Etelhems krukmakeri, som är Gotlands äldsta krukmakeri som ännu är i drift.

Vi har tagit med bilden bara för att påminna om att man inte får skräpa ner i natur.


/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
143 till Etelhem socken, parkera vid kyrkan eller längs vägkanten vid informationsskylten.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com