www.guteinfo.com
Högby äng
Ängen, Hemse socken



Högby äng domineras av högväxta tallar men där växer även hassel, ek, björk och ask - trädkronor som silar sol och svalkar, en skön plats för picnic.

Bulhus, Högby äng, Hemse

Det Wittbergska bulhuset, byggt kring sekelskiftet 1800, tillhörde en gång i världen handelshuset Reinhold Wittberg & son och nyttjades som magasin för salt, hudar m.m och finns nu att beskåda i Högby äng. Bulhuset skänktes av köpmannen Jan Wittberg 1979 till hembygdsföreningen som förtjänstfullt har ordnat med renovering och sett till att man kan få se det (tackar!).

Källinga, Högby äng, Gotland

Jag höll på att skrämma slag på damerna som satt och njöt kaffe. Jag går ganska fort och de hade väl inte uppmärksammat mig förrän jag var alldeles i närheten och sa "Hej hej!". De undrade förstås vem jag var och vad jag skulle ha bilderna till. "Nu kommer ni ut på Internet", sa jag, varför de sa: "Naj, källingga..."

Det bör uppmärksammas att det gutniska ordet "källingar" inte har det ringaste med ordet kärringar att göra, tvärtom. Damerna menade nog ungefär att det var ju roligt men inte är väl vi något att lägga ut på nätet.

- Det är ni visst det!

Brya, Högby äng

Det finns förstås en brya i änget men också vatten på andra ställen, som på fotot ovan. Vid mitt besök blommade mestadels vitsippor men förmodligen dyker många andra blomster upp längre lite fram på året.

Högby äng, Hemse

Ett gutniskt änge är ett bra ställe att bli alldeles salig, ett kors finns. Att på ett eller annat sätt tillbe någon gud har förekommit länge i Gotlands vackra ängen.

Bilderna är tagna i slutet av april, blomstertiden stod för dörren.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Högby äng ligger i kanten av Hemse samhälle (142), närmare bestämt på väg mot Fardhem (skyltat).
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com