www.guteinfo.com
Kräklings fornborg
Fornborgar, Kräklingbo socken


Kräklings fornborg är måhända inget starkt besöksmål om man är i Kräklingbo där Tors borg är tillfinnandes. Vid mitt besök där 12/9-2015 hade sommaren knappast givit upp varför växtligheten stod hög.

Kräklings fornborg i Kräklingbo på Gotland

Fornborgen ligger alldeles i kanten av Nygårdsmyr, mäter 80x90 meter och består av upp till 1,5 meter höga vallar, 2-8 meter breda, och det finns en husgrund i borgen, människoben har påträffats.

Kräklings fornborg

Kortet är taget inifrån borgen över Nygårdsmyr, som förstås tidigare varit en sjö. På sidan om Fornborgen vid Tings backe, som blott ligger 6-700 meter från denna fornborg, promenadavstånd, stig finns, spekulerar vi om vattenvägarna på Gotland. Dessa spekulationer gäller om möjligt i högre grad denna fornborg, ty vattenvägen går nog ungefär vid buskarna på bilden ovan, tvärs över vägen, förbi kvarnen och porlar i nutiden ut vid Histilles.

Också den år 2015 mossbelupna informationsskylten nämner vattenvägarna - Nygårdsmyr har nämligen vattenförbindelse med havet via två bäckar; dessa har varit kraftigare vattendrag. Den östra leden mynnar strax vid Hammarudden och där finns rester av något som misstänks vara vikingatida båthus; 50 meter från denna finns åtta husgrunder, fossila åkrar i environgerna.

I Kräklingbo socken finns lämningar från alla historiska tider, och forskare drar till med att om man kikar lite med förstånd så är det tämligen välbevarat det mesta av det där, vägar och annat sånt - Kräklingbo är alltså ett jättegammalt samhälle. Och sånt är roligt att tänka på, allra helst när man lär sig om Gotlands kolonier från Vendeltiden, som tiden kallas i Sverige för att förminska Gotlands betydelse (Vendeltiden var dessutom 50 år tidigare på Gotland).

Man kan undra om ungarna i Kräklingbo skola får lära sig om hembygden eller om de fylls med smörja från Uppland som alla andra ungar i Sveriges fantastiska land. Det är förresten 15-16 mil fågelväg till Lettland, minst 20 till Stockholm.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com