www.guteinfo.com
En kogg på besök
Artiklar, Annorstädes socken


På medeltidsveckan 2011 besökte en kogg Visby. Några hundra meter från Strandpromenaden såg den en grå dag ut som på bilden ovan.


En kvart senare kom den in i hamnen. Wikipedia säger att koggarna genom dess möjlighet att ta stora laster utvecklade handeln under 1200-talet samt att det var en skeppstyp som etablerades av tyska Hansan. Det kan vara bra att känna till att Gotland var ledare för en tredjedel av den "tyska" Hansan.


Bättre bild än så fick vi inte denna regniga dag. Kristjan-Paul Lunin, se kommentaren nedan, talade om för oss den 3 feb 2013 att koggen kom från Lübeck. Tack!

Här är en artikel om skeppsristningen i Fide, där det bl a står att man har hittat en kogg i Västergarn från 1100-talet. Och vi skall också nämna den gutniska knarren, och vill du kika på ännu äldre skepp så får det bli det på bildstenarna, t ex på den här kopian av en sten från 7-800-talet eller den här från 400-talet.

Att gutar har farit på Östersjön i all världens tid framgår av skeppssättningarna från bronsåldern, t ex flottan vid Gålrum. Och det har faktiskt hittats snäckor från Medelhavet i stenåldersgravar, men hur i faderullan dessa har kommit till Gotland är inte gott att veta. Det kan dock vara värt att känna till att 80% av romerska silverslantar, denarer, i Sverige från århundradena alldeles efter Kristus är funna på Gotland, ungefär 75% av alla arabiska slantar från vikingatiden är upphittade på Gotland och under vikingatiden och början av medeltiden var Gotland den ledande handelsnationen i Östersjön.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com