www.guteinfo.com
Valbyte fiskeläge
Fiskeläge, Västergarn socken


Valbyte är ett litet fiskeläge i Västergarn socken. Det finns inte mycket kvar av fiskeläget, bodarna flyttades till hamnen när den byggdes 1935. Men man ser länningarna som går ut i vattnet, och man kan mycket väl föreställa sig hur det såg ut och levdes där.

Valbyte fiskeläge

Det är en vacker plats att sitta och blicka ut över sjön. 1993 byggdes det upp en ny fiskebod bredvid lysstången, och som man ser från vägen.

Valbyte fiskeläge
Om länningar

Det är värt att stanna, ta en bensträckare och blicka inåt viken och Västergarns hamn.

Valbyte fiskeläge

Man ser Kronholmen och golfbanan, rankad som nummer två efter Bro Hof i Sverige. Den lilla utstickande landtungan framför Kronholmen kallas Svältholmen och lite längre ut i havet ser man Västergarnsholme.

Valbyte fiskeläge
Bilden visar boden vid Valbyte

Längre fram utmed vägen söderut, ligger Koviks fiskerimuseum, där fiskebodar, männingar, redskap och gammal fiskekultur har samlats från hela Gotland. Också det en mycket vacker plats. 1965 lät man bygga ett kapell som en minnesplats för alla de fiskare som omkommit i stormar och hårt väder.

Andra sevärda och kulturella platser i Västergarn är t.ex. den unika Västergarnsvallen. Det finns bara två förhistoriska vallar av liknande slag i Norden: Hedeby och Birka. Tillsammans med den lilla kyrkan, som en gång var tänkt att bli en mäktig katedral och kastalen samt tidigare vikingatida stora bosättningar vid Paviken är Västergarn en av öns fascinerande platser. Utgrävningar fortgår och många frågor väntar ännu på svar, se den Vikingatida hamnen.

Och så ett dopp vid sandstranden strax bredvid hamnen eller ute på hamnpiren, se Västergarn strand.

/text Ingela Penje, foto Bernt Enderborg

Ingela Plenje gör tillsammans med Nina ljung Västgergarns hemsida, vastergarn.info, där det finns mera om Västergarn. Ingela är konstnär och formgivare och är verksam i såväl Stockholm som på Gotland, se hemsidan: Ingela Plenje.

- Guteinfo tackar Ingela för den utmärkta texten: Tack Ingela!

/text och foto 0

Vägbeskrivning
Omkring 2 mil söder om Visby på väg 140, se på kartan, som du också kan skicka som ett slags vykort.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com