www.guteinfo.com
Skeppssättningar vid Digerrojr
Skeppssättningar, Garda socken


Digerrojr i Garde socken är väl mest känt för det gigantiska bronsåldersröse som ligger där (det ligger förresten flera rösen där). Men det finns flera sevärda saker i skogen. Några skeppssättningar, stensättningar (runda gravar), bautastainar och en slipskåresten kan det skarpögde få se.

Digerrojr är väl värt ett besök, men det är väl inte så där lätt att hitta.



Från parkeringen och ner till röset, som förresten kallas Graips rojr, promenerar en skön skogsstig vägen fram. Håll ögonen öppna, små änglar, blomster, står i skuggorna och resterna av en skeppssättning finns längs stigen:



Det finns förmodligen troll och annat i environgerna, se Fålltare fylling.



De här resterna av en skeppssättning längs stigen ner till Digerrojr ingår i ett mindre gravfält. Det finns också en rund grav, s.k. stensättning, och fyra resta stenar på platsen, sistnämnda kan vara resterna av ytterligare en skeppssättning.



Nere vid röset går en stig åt norr. Längs den stigen så kan Du få se en slipskåresten (granitblock), några gravar och flera skeppssättningar (de flesta i dåligt skick).



Flera skeppssättningar återfinns vid Digerrojr, och skall sanningen fram så finns i skogarna mellan Digerrojr och Gålrum ganska gott om fornlämningar.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Ta väg 143 från Visby till vägs ände, sväng höger. Efter några kilometer återfinns en skylt pekande mot Lau på vänster hand, ta den vägen och fortsätt förbi Gålrum, Svajde, en sju-åtta kilometer sammantaget. Där står en kulturkringla på höger hand, Parkera vid den lilla parkeringen och ta en promenad någon kilometer ner i skogen.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com