www.guteinfo.com
Bildstenen vid Stenbro
Bildsten, Silte socken


Vid Stenbro i Silte socken står en gjuten kopia av en präktig bildsten. Originalstenen är 3,5 meter hög, 1,66 meter bred vid foten och är gjord någon gång efter år 700 samt ivägsläpad till Historiska museet i Stockholm.

Bildstenen vid Stenbro i Silte

Överst på stenen så ser vi några figurer som ofta återkommer. Informationsskylten, den städse, förklarar att det vi ser är den döde krigaren som rider in i Valhall, där han välkomnas av en kvinna med mjödhorn. Riktigt varför de isländska eddorna redigerade av en kristen man på 1200-talet används som en förklaring till de gutniska (gotländska) bildstenarna har jag inte en aning om. Det levde inte någon med nordiskt språk på Island när stenen restes.

Det antas att religionen säkert var likadan i hela Norden och att det säkert fanns folk som gick omkring och berättade sånt här på gårdarna när det begav sig. Det förefaller dock mig lika sannolikt att någon från Island på 1100-talet eller så har besökt Gotland, sett bildstenarna och fantiserat fritt hemma på Island.

Informationsskylten säger vidare att längst ner på stenen, se nedan, susar ett bemannat skepp med svällande snedrutat segel över ett upprört hav; mellan mjödkvinnan och skeppet finns bilder som forskarna inte har hittat i eddorna. När det gäller stensättningar, gravar i skeppsform från bronsåldern, så sägs att dessa nog skall föra den döde till andra sidan, och så är det kanhända på bildstenarna också.

Bildstenen vid Stenbro i Silte

Här är en lite bättre bild på de kvinnor som enligt informationsskylten står väntar vid Valhall då den döde kommer ridande. Informationsskylten säger att stenarnas bilder och symboler förstods av samtidens människor och ingick i den hedniska kulten.

- Vilken kult?

Bildstenen vid Stenbro i Silte

Lite längre ner på stenen återfinns vanligen en skepp med segel, dvs på bildstenar från den här tidsperioden. Det är från de gutniska bildstenarna man har fått information om hur tackel och tåg tog sig ut på vikingatiden.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
0
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com