www.guteinfo.com
Gråbröder - Franciskaner
Historia, Visby socken


Ordern var jämte Dominikaner-ordern den förnämsta bland de så kallade tiggarordnarna. Orden stiftades 1208 av Frans av Assasi, född 1182 i Assisi i Italien, död 1226, och stadfästes av Innocentus II 1210. Frans hette egentligen Giovanni Bernardone och var son till en rik köpman. Han drog predikande omkring i Italien, Spanien och flera länder och fick många anhängare. Bilden ovan visar Franciscus på en bild från 1900-talets början i Dalhem kyrka.

Medlemmarna kallades minoriter (fratres minores, de ringare bröderna), gråbröderna, på grund av sin gråa dräkt, och barfotamunkar. De skulle leva på allmosor och ägna sig åt sjukvård, predikan och själavård. Orden räknade vid slutet av 1700-talet omkring 9.000 kloster.

Ett annat helgon av denna orden är Bernhardinus av Siena som finns avbildad i Anga kyrka, blott något årtionde efter sin död. Vår största expert på kyrkorna säger att detta vittnar om en nästan modern journalistisk bildöverföring på 1400-talet.

Men det har också funnits en hemlig orden i Sverige vid samma namn. Den hade Stockholm som huvudloge; skalden Kellgren har varit storkansler. Denna orden hade till uppgift att strida mot fördomar och fanatism samt att utöva välgörenhet. I deras tempel dyrkades sånt som sanningens gudinna, och i talen prisades Voltaire, fördomsfrihet, sanningssökande, broderlighet osv. Jisses!

Fransciskanerna hade sitt convent i S:ta Carin på Stortorget.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com