www.guteinfo.com
Fardhem kyrka
Kyrka, Fardhem socken


Den nuvarande helt igenom romanska kyrkan, en av få bevarade, föregicks av en asylkyrka i trä som var en av öns äldsta, se Gutasagan.

Absidkor från 1100-talet, med reliefer i portalen utan motsvarighet på Gotland. Långhus 1200-tal. Ombyggdes i viss omfattning under 1800-talet.

Dopfuntsfot 1100-talet samt en senare dopfunt 1600-tal. Predikstol 1720-tal. Nummertavla 1743. Altarprydnad anskaffad vid restaurering 1951-52, se också Jesus i Getsemane.

Söndagen den 12 juli 1741 firade Linné söndag i Fardhems kyrka. Han hörde bl a Kongl. Maj:ts förbud på den skadliga kredithandeln läsas upp och kommenterar: "..som svårliga lärer stå att hämmas, därest icke någon annan liten stad anläggas skulle på östra sidan, såsom vid Slite eller däromkring".

Det är inte alltid man tänker på att folk gick i kyrkan för sånt också. Söndagsnyheterna.



Det återstår inte mycket av de medeltida målningarna i kyrkan. De måste ha gjort ett bra jobb när de skrapade bort putsen på 1800-talet för att vitkalka allting, ett och annat har skrapats fram av skickligt folk i fönsternischerna, för övrigt är de få målningarna tämligen sentida med gotländska mått mätt - 1700-tal.



Relieferna på korets sydportal är däremot riktigt sevärda; några motsvarigheter av dem på Gotland finns inte. Vi har skrivit om dessa förut, se Ryttaren på Fardhem kyrka.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Väg 142 mot Hemse. Vid Linde sväng höger mot Fardhem.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com