www.guteinfo.com
Fluntinge fiskeläge
Fiskeläge, Grötlingbo socken


Strax söder om Grötlingboudd, efter Österbod, ligger Fluntinge fiskeläge längs den orimligt steniga kusten.

Vid mitt besök där i april år 2001 träffade jag en man från Stockholm som sa att han hade ett hus sen 14-15 år lite längre upp längs vägen, och efter lite småpratade berättade han om sitt fönster i utedasset, ty det var ett knepigt fönster som skulle sitta mitt i vinkeln. Alla som har försökt sig på sånt vet att det är inte alldeles enkelt att få vinklar och vrår att passa samman som Martin Timell.

Och kanske är det Fluntinge i dag, eftertanke och lugn, jämna andetag och glädjen att få göra sig ett finurligt fönster. Och den gode mannen menade på att "det är detta som är livet".

Det finns förstås också ett annat Fluntinge, väderbitna, röda ansikten, historien, ett fiskeläge där fruar och flickvänner står på strandkanten och kisar ut över havet medan stormar tävlar helveteslarm. Det finns ett Fluntinge nån annanstans än där termoskaffe och medhavda limpmackor värmer med vårsol i nacken, nåt annat än de bedagade informationsskyltarna från Länsstyrelsens kulturintresse.

Men trots allt sånt finns än glädjen av arbetet kvar i själva backen, glädjetårarna, jättefångsten och de fingerfärdiga gubbarna på ljugarbänken.


Gistgardi bei Fluntinge
Gistgardi (gistgården) är pinnar uppsatta att torka nät på, inget märkvärdigare än så. Såna finns att beskåda på många ställen.


Lenninggar bei Fluntinge
På bilden ser Du så kallade länningar, där man fordom drog upp båten. Vackrast länningar finns nog vid fiskeläget Tomtbod i Burs socken.


Hamni bei Fluntinge
Den 26 juni 1967 var den nya hamnen vid Fluntinge färdigbyggt. Bilden är tagen längst ut på hamnen in mot fiskeläget.


Lit de parade
En ganska stor båt ligger på lit de parade vid Fluntinge (bakom kaffedrickarna). Kanske var det ungefär sådana båtar som farmännen fordom for till Balticum med för att göra affärer, vilket ju som bekant gjorde Gotland såväl rikast som kulturellt ledande i Norden.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Från Visby ta väg 142 till Grötlingbo, och sen ut mot kusten - Fluntinge ligger mellan Grötlingboudd och Sles.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com