www.guteinfo.com
Rannarve
Skeppssättningar, Klinte socken


Det är egentligen ett rätt underligt ställe, Rannarve. Man får kryssa på småvägar bland vackra villor i Klinte innan man kommer fram till en snörrät skogsväg som dammande tar en fram till området. Väl framme luktar det storskog, trots att det inte är mera än ett par kilometer från Klinte centrum. Det är tyst, fåglar kvittrar och har man tur så hörs inte det eviga bruset i bakgrunden från regummerade däck och vägverkets skräp till ytbehandlingar. Promenadvänligt område.

Det första man ser är den ständiga informationstavlan som med tillhjälp av snuttifiering upplyser om äldre och yngre bronsålder, ty skeppssättningen är från den tiden; det är länge sen klinteborna hedrade sina döda vid Rannarve. Därefter ser man en mindre skeppssättning och en rund grav, men sen ser man dem: fyra vackra skeppssättningar sammanbyggda för till akter.

Informationstavlan säger att skeppen är nio meter långa och fem meter breda, buktiga således. Vid utgrävningar har man hittat lite småprylar - en husurna med brända ben och ett par miniatyrknivar av brons, som daterar gravsättningen till yngre bronsåldern.

Skeppen seglar nord-syd, vilket är underligt, öst-väst borde vara det naturliga, som våra kyrkor, men kanske är det åt det hållet de skulle om jag drar mig till minnes. Flera skeppssättningar ligger vända åt det hållet.

På informationsskylten sägs det vidare att trakten är rik på fornlämningar, bl a återfinns ett stor bronsåldersröse 300 meter nordost om skeppssättningar.


För och akter
Skeppssättningarna är hopbyggda och seglar norröver.


Stenarna
Det är vanligt att stenarna som markerar för och akter är större medan relingarna minskar i storlek, såsom vikingaskepp brukar se ut.

Det kan förresten sägas att vikingatiden är en del av järnåldern och att de gutniska skeppssättningarna är från bronsåldern - till skillnad från de skeppssättningar som finns på fastlandet som är från vikingatiden.


Utgrävningar
Arkeologer har förstås varit och undersökt skeppssättningarna, ja, de har rentav återställt dem i sin forna prakt ty de ramlar ju ner av årtusendenas gång - de är ju trots allt nästan 3.000 år gamla.

Äldre än de vackra templen på Akropolis i Athen.


En mindre skeppssättning
Denna skeppssättning återfinns alldeles i början till höger vid Rannarve. Du missar det inte.


Gravsättning
Skeppssättningarna är förstås gravar över någon eller några, men det återfinns också en rund gravsättning inom området.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Väg 140 till Klintehamn, leta efter idrottsplatsen och ta den lilla vägen längs med idrottplatsen mittemot skolan, så hittar du. Det finns en kringla vid vägens slut.
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com