www.guteinfo.com
Burs kyrka
Kyrka, Burs socken


Burs kyrka är en så kallad klövsadelkyrka; långhuset är lägre än koret. Långhuset är från 1200-talet - tidigare fanns ett äldre absidkor - men nuvarande med rikt skulpterad portal är från 1300-talet. Galleritornet byggdes under 1200-talets mitt.

Burs kyrka, predella

På altarskåpets predella (1400-tal) är de visa och de fåvitska (oförståndiga) jungfrurna avbildade. Motivet kommer från Matteus 25:1 där evangelisten berättar om tio jungfrur som tog sina lampor och gingo ut att möta brudgummen. Bilden ovan på jungfrurna återställdes i sin originalprakt år 2001.

Burs kyrka, skulptur

De fåvitska jungfrurna måste ha tilltalat de bussboar som byggde kyrkan, ty motivet återkommer på korportalen (se kommentar nedan). Ovan ser vi de förståndiga, de som hade med sig olja till oljelamporna ordentligt, till skillnad från de som på andra sidan av portalen hade alldeles för bråttom (enligt det vanliga nutida tänkandet). Men på riktigt vill nog denna bibliska liknelse tala om att man behöver vara vaksam och beredd inför den stundande domen.

Burs kyrka, triumfkrucifix
Triumfkrucifix från 1200-talet.

En rolig berättelse om en femårig kille (sork säger vi på Gotland) som såg spikarna i Jesu fötter kan man säkert dra av här. Högt och tydligt under själva predikan sa han till sin mamma: "Mamma, det verkar som om Olle varit här", varför mamman nedtystande frågade varför han trodde det.

- Han spikar i allting!

Burs kyrka, gotik, stenbänk
Stenbänk med rikt ornerade gavlar från 1300-talet.

Stenbänken återfinns i det sydöstra hörnet av kyrkan. En så vacker bänk har jag inte sett någon annanstans; se också Tänkaren i Burs.

Burs kyrka, dopfunt
Dopfunten tillverkades i Burgsvik 1683.

För övrigt kan vi nämna att medeltida glasmålningar finns i korets östra fönster. I taket och på bänkarna finns figurmålningar från 1706. Predikstolen tillverkades av Johan Dunderhake 1756.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
Väg 143 förbi Roma, ta av mot Lye, i Lye kör mot Stånga och följ sedan skyltarna mot Burs
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com