www.guteinfo.com
Almedalen
Platser, Visby socken


Namnet Almedalen är rätt ungt, ty på 1870-talet när Planteringsgillet började plantera almar därstädes övergav man det äldre namnet Gamle hamn. Ty platsen var ursprungligen en lagun som under vikingatiden fungerade som en naturlig hamn och utvecklades under medeltiden till Östersjöns mest användna hamn. Reven som låg utanför skyddade mot stormar. På Strandgatan, dåtida strandkant, drogs båtarna upp. Handelsmän möttes och under årens lopp blev det en viktig mötesplats för handelsmän från öst och väst.

Hamnen fungerade en bit in i medeltid. Man blev tvungen att muddra den omkring 1200-1300, då den var för grund för de nya djupgående båtarna (koggar). Bryggor lades utanför den nybyggda muren och båtarna ankrade längre ut vid utlöpare till bryggan. På grund av den ständiga landhöjningen (ca 20 cm/100 år) blev hamnen småningom ändå för grund och omkring år 1400 anlade man en ny hamn längre söderut, där småbåtshamnen i dag ligger. Och 1950 bestämde man att området skulle bli en park av det slag som det är i dag.



Om man inte har varit i Almedalen är det lite svårt att föreställa sig. Men tänk på ett jättestort, bautastort alltså, vykort och mjuk gräsmatta under fötterna.



Det finns en scen i Almedalen som en vecka om året uppfylls av politiker. De berättar ofta fint om vilka värderingar de har och vilka tvivelaktiga figurer andra är. Emellanåt är det svårt att ta dem på allvar ity den enda frågan och lösningen på den tycks vara skattesatser, som antingen skall höjas för att allting skall bli bättre eller sänkas av alldeles samma anledning.



Almedalen är en bra plats att sola i. Det finns en liten lekpark för barnen, sköna gräsmattor och ibland mycket folk. Fotot ovan är taget den 25 april 2011.

Det är ett av jordens mysigaste ställen att sitta samman med kamrater för en öl medan solen sänker sig varför det är förbjudet. Nattens nöjesgata ligger alldeles ovanför Almedalen, Strandgatan, där många strosar kvällstid, men nuförtin kanske detta centrum är flyttat till Stora torget mitt i stan, och nedanför Almedalen ligger ett bad.



I nordvästra hörnet av Almedalen står trotjänaren från 1100-talet fortfarande rak i ryggen och vaktar Visby (Kruttornet, mer om kastaler). På utsidan av muren kan beskåda de härligaste solnedgångar på Strandpromenaden.

/text och foto Bernt Enderborg

Vägbeskrivning
500 norr om Visby hamnterminal längs strandkanten
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com