www.guteinfo.com
Silverhättan eller Kames
Ringmuren, Visby socken


Silverhättan har fått sitt namn av att den hade ett silverglänsande tak förmodligen gjort av blyplåt. Tornet kallades under 1600-talet för Kames som på latin är Comes=greve som betyder följeslagare (det finns förresten ett Kajsartorn också, the Emperor Tower, i ungefär motsatt ände av ringmuren - det brukar ju vara så, finns det grevar så nog finns det baroner alltid; och det fick mig att tänka på Fakiren: "Adelsman är varje son vars fader är ett von.").

Silverhättan hör till murens äldre försvarstorn (1400-talet) och återfinns i det nordvästra hörnet. Men någon har någon gång behövt taket till någonting annat. I närheten har Du Lübeckerbräschen och alldeles utanför muren står den där Blidan. Kanske skall man tillägga att Jungfrutornet ligger alldeles före Silverhättan, dvs om man kommer gående söderifrån.

En särdeles vacker dam
Vi fick in ett tips om att namnet kanske kommer från en alldeles särskilt vacker dam som bodde vid Gaddaborgen i Valbo strax utanför Gävle, där Gaddaborgen i dag är namnet på ett villaområde. På 1300-talet låg borgen på Öhn i Gavleån, triangelformad, på två av sidorna omgiven av vatten och på den tredje mot land fanns en grävd vallgrav. Vitaliebröderna hölls ett tag i borgen.

Adelgunda Wolf von Wolfenstein hette den vackra dam som genom olika öden blev instängd i tornet Silverhättan av ingen mindre än Sven Sture då denne blev tvungen att överge Gotland. Tornet har fått sitt namn efter henne, hon kallades alltså Silverhättan, varav tornets namn, men tydligen också Fru Göle.


Här har vi Silverhättan utifrån sett. Det är Jungfrutornet som står i förgrunden och därefter Silverhättan i ringmurens nordvästra hörn.


Silverhättan inifrån. I hörnet som synes.


Här ser vi Silverhättan så gott som rakt från norr. En bit av den så kallade vingmuren framför tornet finns kvar, fordom räckte den långt ut i vattnet att försvåra passage.

/text och foto Bernt Enderborg
Copyright © 2024 Buffert 4 - www.guteinfo.com