Välkommen till Gotland!
klicka på bilderna
Klicka för nästa sida Klicka för nästa sida Klicka för nästa sida Klicka för nästa sida Klicka för nästa sida Klicka för nästa sida Klicka för nästa sida Klicka för nästa sida

Vänd på steken - S:t Laurentius
Vi har visat några konkreta målningar av spanjoren S:t Laurentius (S:t Lars) tidigare ty han blev levande stekt på ett glödande halster år 258 då han var diakon i Rom. Att han har tillägnats dyrkan i vårt land kan man se då såväl Uppsala som Lunds domkyrka är helgade åt honom, liksom den märkliga byggnaden S:t Lars i den då betydligt större staden Visby. S:t Lars är också med i almanackan och vi minns honom årligen den 10 augusti; han firas i alla kristna länders almanackor.

S:t Laurentius förekommer här och var i de gotländska kyrkorna, se t ex Den stekte Laurentius, men jag har bara på ett ställe sett en målning av själva stekandet, nämligen det ovan i Öja medeltida kyrka; målningen lär vara från 1400-talets slut, se Öjamannen.

Det var nog vid detta tillfälle, då ett par karlar hjälper till med blåsbälg för att få fart på grillbäden, som han enligt Alf Henriksson i boken Alla årets dagar leende sa till kejsaren:

"Nu, din stackare, är ena sidan stekt. Vänd alltså på steken!"

Vägbeskrivning från Visby
0

/text och foto Bernt Enderborg
Hem
Kontakt
På gång/musik
Sevärt m.m.
Fotoalbum
Vägbeskrivning
Länkar
Boka on-line
  Copyright © 2024 Ihrebaden.