Välkommen till Gotland!
klicka på bilderna
Klicka för nästa sida Klicka för nästa sida Klicka för nästa sida Klicka för nästa sida Klicka för nästa sida Klicka för nästa sida Klicka för nästa sida Klicka för nästa sida

S:t Göransporten
Tornet med S:t Göransporten ligger mitt på norra muren. Det är ett genomgångstorn som fanns redan på den första murens tid; den gamla portens grundsten finns kvar på marken. Vallgraven utanför porten har fortfarande en stenbrygga som byggts på rester av en tidigare och leder ut i de östra vallgravarna; vill du se tornet utifrån, se på sidan om Nordergravar där det är med på alla bilder.



Porten har förmodligen varit stadens förbindelse till S:t Göranshospitalet som ligger strax utanför. I förbigående skall vi lägga till att hospitalet stod under Gutnaltinget, det vill säga republiken Gotland och ingalunda staden Visby.



Det sitter en fastkilad sten i skyttegluggen på tornets fjärde våning, möjligen från en avfyrad kastmaskin när lübeckarna tillsammans med gutar från landet stormade staden 1525, se också vad hände egentligen.

/text och foto Bernt Enderborg
Hem
Kontakt
På gång/musik
Sevärt m.m.
Fotoalbum
Vägbeskrivning
Länkar
Boka on-line
  Copyright © 2024 Ihrebaden.