Det ordnar sig


Magiska Gotland

Gotland, Det ordnar sig - foto: Bernt Enderborg

Gutarna beskrivs ofta som tröga, sävliga och lätt korkade. En och annan framtidsman från fastlandet kommer emellanåt ner till ön och skall lära oss ditten eller datten samt genomföra pragmatiska idéer. Vi lyssnar artigt, tar till oss det som går att genomföra, men oftast tycks de hitförda kunskaperna rinna ut i sanden och idéerna förklinga.

Det händer t ex ibland att vi skall lära oss, eller så presenteras det som en sorts förståsigpåare-slutsats, att Mälardalen är vår främsta marknad och att det är där vi skall satsa våra resurser. Och det är än så länge alldeles riktigt. Men det lilla problemet med att ta till oss de sålunda framförda kunskaperna och idéerna är att vi gick under Svea konung av just denna anledning för över 1.000 år sen, vilket därtill har funnits svart på vitt i inledningen till Gutalagen sen 1200-talet (alla svear kan sägas ha haft en stående inbjudan till Gotland i 800 år, och vi skaffade oss händelsevis handelsrättigheter i samma veva).

Gästvänligheten kan också vara svår att begripa, ty gutar är otroligt gästvänliga. Gästvänskapens lagar gäller strikt sen hedenhös. Och frågar du om hjälp så kommer du att få hjälp (en och annan har dock tröttnat på smartness). Men vad betyder det när en gute säger att "det ordnar sig", t ex när vi har hjälpt någon med något?

Det är en del av vänskapslagen. Det är en inbjudan till vänskap samtidigt som det är en förväntan om att också du följer den oskrivna lagen. När vi säger att "det ordnar sig" så skulle man ibland lika gärna kunna säga "tjänster och gentjänster.

Den sjungande krukmakaren, han med Snabbköpskassörskan, sa t ex på TV i "Gotland eller det ordnar sig" av Tina-Marie Qwiberg att "det ordnar sig" betyder att "det kostar ingenting". Och det är ju ett av skälen till att gutarna anses vara lätt korkade - vi tar inte betalt för våra tjänster alla gånger. Men det är nog inte hela sanningen. Om den som har hjälpt krukmakaren med något kommer på besök så får han kaffe, ber han om en kruka så får han en kruka, ber han om hjälp så får han hjälp.

Den som vill kan ju se detta som korkat, det ordnar sig nog med den saken.

Ps. Uttrycket kan händelsevis också betyda att vi tycker att något är lika intressant som grannens katter. Ds.
/text och foto Bernt Enderborg

I närheten - fågelvägen

Bilder

1,8 km, Hus vid Fide kyrka

Fiskeläge

2,8 km, Tubod fiskeläge

Hamnar

4,1 km, Burgsviks hamn

Historia

1,8 km, Atterdag på landet 1361 - Hundens like

Kastaler

2,3 km, Öja kastal

Kuriosa

1,8 km, Skeppsristningen i Fide
1,8 km, Vigvattenskar

Kyrka

1,8 km, Fide kyrka
2,5 km, Öja kyrka

Kåseri

3,1 km, Var hälsad resande

Målningar

2,5 km, Bjäru och tjuvmjölkerskan
1,8 km, Margareta månne
2,8 km, S:ta Barbara
110 m, Väderstigen i Fide
3,1 km, Vänd på steken - S:t Laurentius
2,5 km, Öjamannen

Platser

3,5 km, Burgsvik
1,0 km, Käldhagen rastplats

Sevärt

5,4 km, Torpet i Grötlingbo

Skeppssättningar

4,9 km, Barshalder skeppssättning

Skulptur

3,1 km, Triumfkrucifixet i Öja kyrka
2,5 km, Öjamadonnan

Stränder

4,3 km, Burgsviks bad

Ängen

3,1 km, Fide prästänge
3,3 km, Öja kyrkäng