text bild karta   info, a-ö

Tid för Gotlands kristnande

Gotland | Gutasagan
Tid
Tid för Gotlands kristnande , foto Bernt Enderborg

Vad säger Gutasagan om Gotlands kristnande


Först av allt bilden ovan. Som du ser är det ett krigsskepp med sköldar längs skeppssidorna (och då finna det svärd någonstans) och i aktern ser du hur ett knippe spjut står uppställdam och åtminstone mig mig tycks det som att männen i båten har hjälmar på sig. Och med drakhuvudet uppsatt i fören bör vi med stor säkerhet kunna säga att det är ett krigsskepp, ett sådant som Gutasagan kallar för en snäcka.

På de fantastiska och stora bildstenarna, se guiden, finns inte ett spår av någon kristen symbol, ett kors eller så, ingenting. Dessa bildstenar hör hemma i 7 och 800-talet, dvs gutarna var inte kristna vid den här tiden.

Vendeltiden

Dessa bildstenar tillkommer under den tid som i Sverige kallas Vendeltid och fram i vikingatiden. Under denna tid hade gutarna kolonier, se sidan om dessa, lite varstans längs Östersjöns kuster. Världens största silverskatt från Vikingatiden är den Spillingsskatten, där emellertid de äldsta myntet är från 539 e.Kr. och det yngsta från 870-871, dvs många av de 14.000 mynten är från Vendeltid.

Guteinfo kallar den här tiden för Kolonisationstid ibland eftersom dessa kolonier förefaller undertecknad bra mycket häftigare än några praktgravar i Vendel norr om Uppsala. Vi kan alltså utan vidare konstatera att gutarna hade kontakt med många olika folk under den här tiden, och det är rimligt anta att det var vid den här tiden som gutarna stötte på kristendomen. Och det är också vad Gutasagan säger:

"þaut gutar hainir waru. þau silgdu þair miþ caupmanna scap innan all land baþi cristin oc haiþin. þa saghu caupmenn cristna siþi j cristnum landum þa litu sumir sic þar cristna Oc fyrþu til gutlanz prestj"

Översatt står det att medan gutarna var hedningar så seglade de med köpmannaskap till alla länder, både kristna och hedna. Då såg köpmännen kristna seder i kristna länder, då lät somliga kristna sig där och förde med präster till Gotland.

Och det är det första Gutasagan säger om kristendomen. Sen kommer berättelser om svårigheter med att införa Kristendomen, den första kyrkan brändes, det var bråk i Visby, men sen började kyrkor byggas på Gotland i allt raskare takt, varom i Gutasagan sägs:

"Siþan gutar sagu crisna manna siþi þa lydu þair guz buþi oc leþra manna kennu tocu þa almennilica wiþr cristindomj miþ sielfs wilia sinum vtan þuang so et engin þuang þaim til cristnur"

Översatt betyder detta att sedan gutarna såg kristna mäns seder då löd de Guds bud och de lärda män kunskap. Sen kommer det, dvs då antog de allmänt Kristendomen av egen vilja utan tvång. Så ingen tvingade på dem att bli kristna.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.

Kulturevenemang på Gotland


 

2024

 

april

16Kulturhistoriska promenader »
Gotlands Folkhögskola, Hemse »
Hemse biblioteket evenemang »
Hemse hembygdsförening »
Sudrets pastorat »
Valborgsmässoafton »
Valborg »
Medeltidskyrkorna öppnar »
Motormarknad & Loppis »
Kristi himmelfärdsdag »
Handduksdagen, kultur »
Pingstdagen »
Mors dag »
Motorhistoriska fordonsdagen »
Nationaldagen »
Trädgårdsveckan »
Midsommardagen »
Hemsedagen »
Barnkörveckan »
Stångaspelen »
Fårösunds marknad »
Russpremiering »
Slite marknad »
Summaratingg »
Havdhem marknad »
Kräklingbo marknad »
Kulturarvets dag »
Medeltidskyrkorna stänger »
Fårönatta »
Klinte marknad »
Hemse torgdag »
Höstlov, läslov på Gotland »
Alla helgons dag »
Fars dag »
Internationella dagen »
Skyltsöndag på Hemse »
Mulde World Cup »
Kramens dag »
Buldardagen »
Internationella kvinnodagen »
Skaparfestivalen, inställt t.v. »
Rocka sockorna »
Världsvattendagen »
Vattensågning i Hejde - inställd »
Påskdagen »
Bokmässa, inställt t.v. »



Se vidare Boendesidan