text bild karta   info, a-ö

Rassmus Björnson

Gotland | Artister | Utskrift | Mobilsida
Rassmus Björnson
Rassmus Björnson, foto Bernt Enderborg

Där är en som sluppit lös


Tisdagen den 13 april trillade det in ett mail som talade om att gotländska Raise hade släppt en ny singel vid namn Save me som låg på tionde plats på Itunes' försäljningslista och därtill etta på danslistan.

- Oj!

Svensk House är väldigt, väldigt stor ute i världen och killen ligger först i Sverige.

Eftersom detta bör vara det häftigaste som hänt inom gotländsk musik på väldigt länge tar jag kontakt med Rassmus Björnson som är Raise och vi gör en gemensam utflykt till Bungenäs, vilket han ställer upp på, för jag vill tala med honom i lugn och ro eftersom jag vet alldeles för lite om musiken och om honom själv.

Men innan jag träffar Rassmus så ringer jag min grabb och ber honom lyssna på låten, och får efter någon timme tillbaka ett svar som jag tror att jag förstår:

- Skitfet låt, lyssna på det här farsan!

Pir på Bungenäs

Jag träffar en trevlig och eftertänksam kille. Vi dricker kaffe ur blå utflyktsmuggar och pratar om allt möjligt. På vägen ut till Bungenäs har jag bett honom berätta om sig själv; oförskämt nog hade jag sagt att jag behövde några fotografier därifrån, men han sa bara "coolt". Jag får lära mig att han redan har varit framgångsrik på en vanligt jobb i Stockholm, men för mycket, varför karusellen började gå också på nätterna (inte festande, jobb). Jag vet numera att han har varit i New York och skrivit musik tillsammans med en del av det team som står bakom bl a Rihanna, att han har världens bästa föräldrar och kompisgäng och att Patrik Olsson på Musicano i Visby är en parhäst.

Rassmus Björnsson

Texten till Save me av Nelly Lidenstrand som Clara Mae levandegör är dramatisk. Det är uppenbart en begåvad ung man. Men "Save me" - va fan? Jag tror mig höra att han stämmer ner housepumpandet ibland, bli mera bakgrund, och låter Claras röst komma till sin rätt. Jag sätter honom på en utdömd pir, på en betonggrunka som hänger över vattnet och tar några kort.

Kalkbrott på Bungenäs

Vi pratar en del om kreativitet när vi går tillbaka till bilen på de steniga vägarna i den annorlunda miljön. När jag väl är hemma lyssnar min sambo och jag på låten många gånger. Jag frågar henne, som ibland är mitt filter mot omvärlden, om det är okej att jag skriver: Visst kan du flyga din envingade jävel! Men hon har nog inte Kent Andersson i bakhuvudet och tror att jag kallar Björnson för envingad jävel.

Så det får bli vad som står i rubriken under den första bilden.

-----

Save me ligger när detta skrivs den 20 maj 2014 femma på hela iTunes och etta på danslistan:

Itunes: http://bit.ly/RaiseSaveMe
Spotify: http://bit.ly/SpotifyRAISESaveMe

26 maj 2014

Save me ligger 5:a på Digilistan, SR:s lista över mest nedladdade låtar i Sverige den senaste veckan.
/text och foto Bernt Enderborg

Platsguide

Guteknappen - platsguide

Genom att trycka på en knapp på mobilen med gps får du gudning. Står du t ex nära en kyrka får du information om kyrkan och en lista på vad som finns i närheten.

Platsguiden fungerar förstås bara när du är på Gotland. Mobilanpassat finns på Visit Hemse - klicka på hjärtanet.