text bild karta   info, a-ö

Evenemang på Gotland

 
Vecka 16:må 15ti 16on 17to 18fr 19lö 20sö 21

Rovfåglar på Sudret


- Aktivitet, söndag 16/9-2018

Bara ”himlen är hög” ska vi få njuta av rovfåglar, när många av dem ska flytta söderut. Artlistan borde bli lång, med allt från brun kärrhök till kungsörn och kanske pilgrimsfalk. Om rovfåglarna sviker oss ägnas dagen åt sträckskådning. Samling kl. 07:00 på parkeringen norr om Hoburgsklippan, Sundre.

Ledare och kontaktperson Per Smitterberg tel. 070 56 85 368.

---
Våra aktiviteter är öppna för alla och avgiftsfria.

Häng med oss och få glädjen av att uppleva och lära dig lite mer om Gotlands fåglar. Du behöver inte vara expert! Ta gärna kontakt med respektive programpunktsansvarig om du har frågor kring aktiviteter eller samåkning.

Eventuella ändringar i programmet meddelas på vår hemsida.

Glöm inte att ta med dig eget fika! Efter någon timme i fält blir man sugen.

Ta på dig lämplig klädsel vid utflykterna och kom ihåg att det kan vara nog så kallt på våren när havet kyler! Ibland om vädret är extra bistert kan det vara klokt att kontrollera om utflykten blir av.

Välkommen!

Arr: Gotlands Ornitologiska förening (GOF)

- Sök mer inom Aktivitet, mer info om Sundre

Guteinfos arkiv

Hoburgen

Platser, Sundre

Gotlands södraste ände, ett vackert område, utflyktsmål
Hoburgen
Flygfoto Björn Pettersson

Allra söderst, där Gotland tar slut, återfinns en platå med småkrar som slutar i klippor. Hoburgen är klintar av revkalksten, kallad Sundreformationen, som faktiskt vilar ovanpå en sandstensformation, Burgsviksformationen. Klipporna är 20-30 meter höga på sina ställen - håll i ungarna!

Grotta vid Hoburgen

Det finns grottor och raukar som påminnelser av såväl Ancylussjön som Litorinahavet, och det är en utomordentlig plats för fågelskådning. På morgnarna i september-oktober kan man se tusentals sträckande fåglar, vår och höst rastar det mängder med flyttfåglar på fälten omkring och året runt kan man se rovfåglar sväva över markerna.

Utsikt från Hoburgen

Hoburgen

Det är det sköna landskapet och den underbara utsikten som är behållningen av Hoburgen. Strax norrut längs den vackra vägen ligger Husrygg på Marbadn.

Hoburgen

Du kan klättra på raukarna framför Hoburgsgubben, som faktiskt syns på bilden, lite gult på näsan i övre högra hörnet, undersöka hans matsal, ha med dig huvudet, eller leta fossil eller strandfynd.

Hoburgen

Upp mot land norrut bubblar burgen av mot Storsudrets vackra landskap. Det är Hoburgens fyr mitt i bilden, som du också kan besöka.

Hoburgen

Åt öster ligger Gotlands varma färger i det vackraste åkerlandskap du kan tänka dig. På avstånd ser det ut som en varm savann i Afrika.

Hoburgen

Åt väster finns höga klippor, och vatten, massvis av vatten. Det sägs att det ligger ett land som heter Sverige åt det hållet, långt bakom horisonten, fan tro't.

Hoburgen

Du kan fortsätta att gå längst den västra kusten tills du kommer fram till ett underligt landskap. Solen, havet och Hoburgen.

Hoburgen

Kanske en picnic på Gotlands södra ände, på denna märkvärdiga plats där urtid och oändlighet samsas med havets andetag.

Hoburgen

Jag skall sluta med ett omdöme om Hoburgen som jag fick av en student och hennes föräldrar. Fadern berättade att dottern hade studerat tre år på Högskolan i Visby och att de hade varit på Gotland varje år men förlagt utflykterna mestadels norrut.

"Det här är vackrare", sa han. Nu vet du det också.

Ta den vackra vägen

Det bästa sättet att ta sig till Hoburgen är att köra kustvägen fram; det står "Vacker kustväg" på skylten ett stycke söder om Burgsvik, och det är en utomordentligt vacker kustväg, väl värd att avnjuta i bekväm hastighet.

/text och foto Bernt Enderborg
16 sön
sep 2018
Vecka 37

Dag, Daga

Internationella dagen för bevarande av ozonskiktet. Daniel Gabriel Fahrenheit dog 1736, Dan Andersson 1920, Marc Bolan 1977.