text bild karta   info, a-ö

Evenemang på Gotland

 

Örtvandring med Alexandra De Paoli


- Vandring, torsdag 26/4-2018, kl. 18-20:30

Följ med på en spännande örtvandring och ta del av kunskapen om våra vilda medicinalväxter. Här får du lära dig känna igen och använda vanliga inhemska växter till medicin, mat och krydda. En örtvandring är som en guidad tur i vårt kulturarv, och ger en bild av hur våra förfäder levde innan det fanns läkare och sjukhus till alla.

Läs mer och anmäl dig här: anmälan
-------------------------------------------------------------------------------
Anmälan sker via länken ovan, till gotland@sv.se eller 0498-205070.
Klicka att man kommer i detta evenemang gäller inte som anmälan.

Välkommen!

- Sök mer inom Vandring, mer info om Visby
Från Guteinfos arkiv

Kruttornet - Visby kastal

Ringmuren, Visby

Kruttornet, som är ett sentida namn, fanns före ringmuren och är en kastal, som det finns många på Gotland
I den norra delen av Almedalen står Kruttornet, som tidigare också har kallats Lambtornet eller Strandtornet; sitt nutida namn fick det på 1700-talet då Kronan hade ett krutförråd där. På bilden ser vi Kruttornet från söder.

Kruttornet i Visby

Från början var det en helt fristående fästning, en kastal, som reste sig vid den norra hamnrännan antagligen till försvar för den tidigmedeltida hamnen som numera heter Almedalen; tornet byggdes långt tidigare än ringmuren. En del av vad som finns kvar av den tidigmedeltida hamnen är vad du ser på bilden ovan.

Kruttornet

Tornet är cirka 18 meter högt, tegeltaket oräknat, omkring 10 meter brett, och består av tre våningar uppdelade i halvvåningar med trägolv. Genom tiderna har det tjänat som bl a försvarksverk, utsiktstorn, fängelse och krutförråd. Det är ingalunda Gotlands största kastal, ruinerna av den finns i Hamra på södra Gotland.

Kruttornet i VisbyInnandömet
Den översta våningen har ett rum i mitten med en väktargång runt om. Mitt emot ingången till detta finns högt upp på väggen en dörröppning som tidigare ledde upp till den översta väktargången med tinnar (före taket fanns, som är ett sentida påhitt).

Numera är öppningarna mellan tinnarna igensatta och ett tegeltak skyddar för väder och vind.

Sommartid är Kruttornet öppet för besök mot en liten avgift. Där finns det också en liten utställning som handlar om tornets historia.

Om du går in i Kruttornet och ser direkt till vänster när du passerar dörren så leder en trappa upp till de mörkare delarna.

Kusligt värre.

Kruttornet i Visby
Kruttornet har varit fängelse vilket man påminns om då man kikar ut genom de gallerförsedda luckorna uppe i tornet.

Tittar du ut genom gluggen så ser du S:ta Maria till vänster och systerkyrkorna S:t Lars och Drotten i mitten av bilden.

Man får väl säga att banditerna hade en ganska hyfsad utsikt.


Det är Kruttornets tegeltak som du ser tvärs igenom ruinen S:ta Carin inuti i själva Visby. Kortet är taget från en utsiktsplats alldeles ovanför Stora Torget, som ligger ungefär mitt i staden.

Kruttornet i Visby

Och här har du Kruttornet på ett kort taget från den södra delen av ringmuren. Jag står rent av inuti den gamla platsen för Visborgs slott och tar kortet. Om vi tänker bort alla tegeltak i förgrunden, också på Kruttornet, så bör tornet ha sett ut ungefär så här från Blacken, som centraltornet i Visborgs slott kallades.

Slutligen skall sägas att Kruttornet skyddade den norra seglingsrännan, där fartygen seglade ut från hamnen. Det fanns ett skyddstorn vid hamnens infart också, Segeltornet vid namn, men det är inte bevarat emedan det alldeles hade tjänat ut sin roll när hamnen flyttades söderut redan under medeltiden.

/text och foto Bernt Enderborg
26 tor
apr 2018
Vecka 17

Teresia, Terese

Världsdagen för intellektuell äganderätt. Tjernobyl small 1986. Marcus Aurelius föddes 121, Thomas Reid 1710, Eugène Delacroix 1798, Ludwig Wittgenstein 1889, Jan Rippe 1955. Bjørnstjerne Bjørnson dog 1910.