text bild karta   info, a-ö

Vykort Gotland

Vykort Gotland
Meddelande

avsändarens epostadress
mottagarens epostadress

Information på sidan varifrån bilden kommer
Tänk mer
I Lye kyrka hänger ett krucifix sen slutet av 1400-talet, troligen skänkt av Jon Mannagårda, se släkten Mangard. Det är ett vackert arbete, ansiktet känns realistisk när man står där och han är fastspikad i fötterna på gotiskt manér.

Måhända är det den bevarade sviten av glasmålningar i koret som oftast beskådas - unika i Norden - en och annan kanske begrundar det myckna runklottret på väggarna eller möjligen har Mangards grav bredvid altaret lockat någon 1400-talshistoriker.

Konst och historia - kulturellt. Men det är inte därför Jesus hänger där. Har du någon gång tänkt på vad han ställde till?

I Bergspredikan (Matt 5:33) säger Jesus:

"Ni har vidare hört att det är sagt till fäderna: 'Du skall inte svära falskt' och 'Du skall hålla din ed inför Herren.' Jag säger er: Ni skall inte alls svära - varken vid himlen, den är Guds tron, eller vid jorden, den är hans fotpall, eller vid Jerusalem, det är den store Konungens stad. Inte heller skall du svära vid ditt huvud, ty du kan inte göra ett enda hårstrå vitt eller svart. Ert tal skall vara ja, ja, och nej, nej. Allt utöver det kommer från den onde."

- Kan du trosbekännelsen? Har du svurit soldateden? Vad sa Jesus? Skulle man svära och lova denna världens herrar något?

Visst vet jag att kyrkan säger att han tog på sig våra synder, ett nytt förbund, men det var inte därför han korsfästes. I vår värld mördas medryckande samhällsomstörtare oftast av folk som svurit en ed till någon majestät eller en myndighet efter ett tal om att friheten är hotad och att just du måste försvara den, som t ex biskop Thomas frihetsvisa.

- Stå inte där och svär. Tänk själv! Ja eller nej. Det var vad Jesus sa./text och foto Bernt Enderborg